Kaatje is verdronken

Tekst: Alex van Warmerdam

Regie: Bram De Win

Met: Karla Van Heuverbeke -Joeri Cornille -Elise Roels -Ivo Verreecken

Alex van Warmerdams humoristisch polderdrama over ontluikende seksualiteit en onderdrukte verlangens.
Een voorstelling over een gezin dat niet helemaal gelukkig is.
Over een vader die alles onder controle wil houden. Over een moeder die iemand anders wil zijn. Over een dochter die weg wil.
En over een tuinman.

In Alex van Warmerdams wereld vinden we Hollandse huiskamers waar toch geen spruitjes worden gekookt.
In Kaatje is verdronken is dit niet anders. Johannes is een hulpeloos autoritaire vader; Irma is een verzuurde moeder; Ka is een wulpse en naïeve dochter; en Koppe de tuinman is een enorme intrigant.
Het verhaal volgt twee sporen.
Het eerste is de volwassenwording van dochter Ka, die met sterke seksuele gevoelens en rebellie gepaard gaat.
Het tweede is het geheim van de mysterieuze dood, vroeger, van haar tante, Kaatje geheten. Het vuur van het huiselijke conflict wordt opgestookt door tuinman Koppe, de spreekwoordelijke slang aan de borst.
In het behang op de muren zit een ensemble dat de pijn of het geluk muzikaal begeleidt.

Publiek en pers typeren het oeuvre van theater- en filmmaker Alex van Warmerdam graag als alledaags absurdisme met een suspense-achtige ondertoon.
Zij laten zich door van Warmerdam meevoeren naar een vervreemdend universum, waar de personages een uitgebeende taal spreken, maar ook lyrisch kunnen uitweiden.
Zijn teksten zijn bondig en niet gespeend van zwarte humor. Voorstellingen die huiveringwekkend lachwekkend kunnen zijn, waar bovendien geen gepsychologiseer voor nodig is.

“Kaatje” speelde in de Jazzzolder aan het Sint-Romboutskerkhof in Mechelen van 11 maart tot 1 april 2017.

Een greep uit de reacties:

“Schitterende voorstelling gezien vanavond.
Knap geregisseerd.
Soundscape is schitterend.
Vunzig, gefrustreerde personages, de schimmel plakt aan de muren, het scenebeeld is benepen en komt goed overeen met de vertelling, want die is het ook.
De enscenering is consequent en voor het publiek (voor mij althans) bij momenten beklemmend.
De ploeg speelt niet alleen graag maar ook op een hoog niveau. Homogene ploeg.”
Fred Gesquire op Facebook.

“Gisteren naar “Kaatje” gaan kijken.
Ik was alvast bijzonder onder de indruk: zeer goede stukkeuze, ijzersterke cast, knap decor, beklemmende muziek, …
Welgemeende felicitaties voor regisseur, zijn crew, zijn cast.”

Patrick Brems

Gisteren een prachtige voorstelling van “Kaatje is verdronken” gezien bij VTK.
De verbeelding aan de macht!!
Een aanrader

Walter Smits op Facebook

“Gisteren een indrukwekkende voorstelling gezien.
Wow zeg… dikke proficiat aan het ganse team!”

An Vanacker op Facebook
Gisteren het bek-lijvende toneelstuk “Kaatje is verdronken” gezien in Mechelen.
Een “stevig” intriest verhaal, maar zo overtuigend gebracht door de cast (proficiat, joeri en collega’s).
Ik duim voor jullie deelname aan het landjuweel… ’t zou dik verdiend zijn!”

Wilfried Houtput op Facebook

We vallen trouwens in de prijzen!
We staan met Kaatje is verdronken op de shortlist van het Landjuweel.

Meer info over het Landjuweel hier.
Er komen dus extra voorstellingen van Kaatje is Verdronken.
In het CC Mechelen op zaterdag 29 oktober om 20 uur.
Meer info over de ticketverkoop later.
En ook tijdens de finaleweek van het Landjuweel in Oostende:
op zaterdag 4 november om 15 uur in De Grote Post in Oostende.
Meer info hier.

Jaja maar neenee

Een theatrale zedenschets over het samenleven in en rond een appartementsgebouw. (november - december 2023)

Herrie om Hélène

Meer dan zestig jaar na 'Herrie om Harris', geregisseerd in 1961 door Emiel Verbeeck voor VTK, eert Dirk Verbeeck zijn vader met het herwerkte 'Herrie om Hélène'. (maart-april 2023)

Zes personages, op zoek (herneming)

We herhalen deze productie in november - december 2022

Zes personages, op zoek

Omdat corona rondjes blijft draaien bij onze cast, hebben wij enkele voorstellingen (25/3, 26/3, 31/3 en 1/4) afgelast. Jammer, maar helaas... Zij die tickets boekten werden persoonlijk verwittigd. Er komt een nieuwe reeks in november-december 2022

After the End

"Onze grootste bedreiging is niet wat andere mensen ons aandoen maar wat wij onszelf aandoen." Na een explosie in een café zitten Louise en Mark samen opgesloten in een bunker. In deze geïsoleerde en uitzichtloze situatie worden ze geconfronteerd met hun innerlijke beest. Overleven ze de aanval? En overleven ze elkaar? Alles wat ooit van belang leek te zijn in hun leven vervaagt en valt in het niets. Er is maar een doel: overleven.

Norway.Today

Als we kiezen voor het leven, waar kiezen we dan voor? Is het leven al die moeite wel waard? Existentiële twijfel over de waarde van de wereld, van het leven en van jezelf is van alle tijden. Ook Julie en August zitten opgesloten in hun eigen hoofd en zijn het erover eens dat zelfmoord het beste antwoord is op de vragen van de wereld, maar ze stellen wel stevige eisen aan hun afscheid. Dat maakt het niet eenvoudiger.

After the End / Norway.Today

Voor Taal en Kunst presenteert 'After/Today', een volledig corona-proof gerepeteerde dubbelproductie met twee maal twee spelers. Ingrid Heylen en Joeri Cornille spelen 'After the End' van Dennis Kelly en Lien Olaerts en Toon Pepermans 'Norway.Today' van Igor Bauersima. De regie van beide stukken is in handen van Bram De Win, geassisteerd door Els Van Vaerenbergh.

De Soldaat-Facteur en Rachel

Zij is geboren en getogen in de Westhoek, hij is er naar toe gestuurd ‘om zijn land te dienen’. Allebei hebben ze daar hun jonge jaren beleefd, met angsten en vreugden, met verliefdheden en met walging, en steeds tegen de achtergrond van ‘Den Grooten Oorlog’. Meester-schrijver Arne Sierens schotelt ons hier een caleidoscoop voor van gevoelens, beelden en herinneringen.

Augustus, ergens op de vlakte

Een dramatisch voorval brengt de familie na lange tijd weer samen. Een fijn weerzien dat stilaan ontaardt. Is de familieband sterk genoeg?

Heuvels van blauw (herneming)

Herneming in augustus 2018.

Heuvels van blauw

"Heuvels van blauw" speelt in januari en februari 2018 in Theater De Moedertaal.

VTK GO(es) FIT!

GO-FIT & VTK nodigen u graag uit op hun theatrale “Work Out”. Een greep uit het leven in de “Fitness”en zoveel meer. Geen paniek, deze keer worden enkel de lachspieren getraind!

Kaatje is verdronken (herneming)

We vielen met "Kaatje is Verdronken" in de prijzen, en hebben deze productie herhaald in het najaar van 2017.

Het geheugen van water

Zoals zo vaak is een dramatisch gebeuren, in dit geval het overlijden van de moeder, een kantelmoment in het leven. De drie zussen, én hun aanhang, worden geconfronteerd met spoken uit het verleden, een wankelend zelfbeeld, een versplinterd geheugen, onderliggende spanningen, blootgelegde familiegeheimen. Kortom een emotionele rollercoaster.

Schöne Blumen

De donkere coulissen van een amusementsclub waar ‘bloemenmeisjes’ instaan voor bruisend en prikkelend vertier. Hier heersen, nog veel feller dan in de echte wereld, de ongenadige wetten van vraag en aanbod en onderlinge concurrentie. Wie niet meekan, ligt eruit; wie niet opbrengt ook; en wie te oud is zeker. Een bitterzoet schouwspel...

Het Diner

Rond een tafel in een exclusief restaurant zitten twee echtparen. Twee broers met hun wederhelft. Er worden dure wijnen en exquise gerechten geserveerd. Maar er ligt ook een loodzware kwestie op tafel. De zonen van de twee paren zijn betrokken bij een extreme daad van zinloos geweld. Veiligheidscamera's hebben alles gefilmd, maar voorlopig heeft niemand de jongens herkend. Er wordt duchtig rond de hete brij gefietst, maar uiteindelijk moet er een antwoord komen op de vraag wat er nu verder moet gebeuren.

Voor Taal en Kunst

Een verrassende komedie. Gina en Gert Jan wonen nog maar net samen. Ze hebben allebei een langere relatie achter de rug.Wanneer Gina haar zus en dier partner uitnodigt voor een gezellig avondje wordt al heel snel duidelijk dat het niet eenvoudig is om alles “gezellig” te laten verlopen. Als er dan ook nog onverwacht een vriend op bezoek komt en een dame in galakleed vallen de maskers één voor één af en komt de ware aard van iedereen stilaan maar zeker naar boven. Een grappige komedie over relaties, operaties, manipulaties, provocaties, Gin Tonic en een erfenis.

De Pruimelaarstraat (herneming)

Tragikomedie Begin jaren ’70 was heel Mechelen in de ban van de vampier van Muizen. Drie lustmoorden in een klein Vlaams dorpje. De arrestatie van de seriemoordenaar (Staf Van Eycken) zette de buurt waar hij woonde op zijn kop. Wat betekende het voor een straat, waar iedereen iedereen kent, dat er een seriemoordenaar als buur woonde? Wat weten de geburen en wat verzwijgen ze?

De Canadese Muur

Herman Brusselmans en Tom Lanoye schreven onder het motto ‘het theater is de spiegel onzer samenleving’ een theaterstuk dat bol staat van de Bal. Het handelt over geld, onhaalbare dromen, lang vervlogen tijden, gebroken vriendschap en dito knieschijven. Over voetbal dus. Een spel waarin twee vroegere vrienden elkaar na jaren weer ontmoeten, waarin twee vrouwen de speelbal zijn van intriges en van het rollenpatroon en waarin een oude vader de enige is met een goedgespekte portefeuille. Een stuk over Vlaanderen dus.

De Pruimelaarstraat

Tragikomedie Begin jaren ’70 was heel Mechelen in de ban van de vampier van Muizen. Drie lustmoorden in een klein Vlaams dorpje. De arrestatie van de seriemoordenaar (Staf Van Eycken) zette de buurt waar hij woonde op zijn kop. Wat betekende het voor een straat, waar iedereen iedereen kent, dat er een seriemoordenaar als buur woonde? Wat weten de geburen en wat verzwijgen ze?

Gite Rural

We treffen een familie op vakantie in een lieflijk dorpje in de bergen. De idylle krijgt echter een eerste deuk wanneer een en ander niet blijkt te zijn zoals voorgesteld in de brochure van het reisbureau. Wanneer een tragische gebeurtenis –misschien was het een toevallig ongeval – een massa sinds jaren opgekropte frustratie losmaakt, laten ieders ontwakende demonen het verhaal ontaarden in een thriller. Een godvergeten plek op deze wereld als metafoor voor een innerlijk landschap van vergane dromen en onbeantwoorde verlangens. Maart - April 2014

Ubi Roi

Vader Ubu pleegt onder lichte dwang van Moeder Ubu een bloederige staatsgreep. Hij wordt daardoor de nieuwe koning van Polen. In zijn eerste uren als vorst is hij geliefd. Tot hij de belastingen verdubbelt, om zichzelf te verrijken, en hij iedereen die hem tegen spreekt in de vergeetput gooit… SEPTEMBER 2012

De Aft

Da is van 3 mannen die nie weten of ze voor eikes of voor choco gaan. Da is van kiezen tussen wippen of manillen. Da is van ne vogel op ne peloes. Da is van ne vierde man die ni verwacht werd. Da is van afscheid durven nemen omdat ge haar doodgraag ziet. Oktober 2012

Kalldewey Farce

Waar zijn we mee bezig... waar zijn we in godsnaam mee bezig? Wiedergutmachingspenetratie en psychopeuten van de sociale dienst. De maatschappij verzinkt in banaliteiten... in de gruwelijke ban van het amusement. Mensen zijn een economisch product geworden en communiceren enkel nog via soapdialogen. Nooit was het individualisme zo groot, nooit was het intermenselijk contact zo klein...

SHAKERS remixed

Shakers is the place to be. Een trendy cocktailbar waar iedereen gezien wil worden. Plezier gegarandeerd. Vier diensters delen hun ervaringen. Het leven zoals het voor hen is. Pijnlijk grappig. The cocktail bar from hell. Drink een glas en aanhoor hun verhalen. Locatieproject Vrijzinnig Overlegcentrum Echt Mechels Theater MEI - JUNI - AUGUSTUS 2013

Experiment X

Fritz is zot van Annie. James is zot van Annie. Daniël is zot van Annie. Maar Annie heeft andere plannen. Heinz strooit roet in het eten. De gemoederen raken flink verhit en niemand kan nog helder denken. Wanneer hebben ze zich voor het laatst geschoren? Of een warm bad gehad? Of een degelijke maaltijd? En wie is toch die geheimzinnige dame met het witte konijn? En waar moet dat allemaal heen? Volg de Gelbe Ziegelsteinstraße! Experiment X, een voorstelling over Nazi’s, Femme Fatales en Experimenten.

Bij Jules en Alice

Ofte een toneelstuk van Tom – ik heb een afschuwelijk Aantwaarps accent – Lanoye. De immer charmante I. uit H. had me gevraagd om het uitgelezen toneelschap op de gevoelige plaat vast te leggen. En tegen een toneelgezelschap die naar de naam “Voor Taal en Kunst” luistert kan je geen neen zeggen. Laat staan tegen I.

Serpent

Margaretha heeft twee dochters. De jongste, Bianca, is gegeerd door iedereen. De oudste, Katarina, is gevreesd door iedereen. De jongste mag pas trouwen als de oudste van straat is. De vele aanbidders van Bianca zijn radeloos. Tot Antonio op de proppen kot, en beweert dat hij Kaatje kan temmen. Maar kan men van een serpent een lammetje maken? Januari 2011 Serpent was laureaat van het Antwerps Stadsjuweel in 2011.

Halverleven

Kelly en Ronnie, Nancy en Kenny en Vicky en Bob zijn drie bevriende koppels van middelbare leeftijd die ongeveer de helft van hun leven samen zijn. Alles gaat zijn gangetje tot één van hen in een pseudo-wetenschappelijk maandblad leest dat ze, statistisch gezien, in de helft van hun leven zijn beland. Hij begint zich vragen te stellen en werkt aan een plan om de kwaliteit van zijn leven en dat van zijn omgeving te verbeteren. Als hij het plan voorlegt aan zijn vrienden krijgt hij niet de reactie die hij verwachtte. Integendeel.

De Spiegelmaker

Een café. Raymond zit er iedere dag aan de toog.

Zullen we het liefde noemen?

Gynaecoloog Dolf Willebrands wordt vrijgesproken van de verantwoordelijkheid voor de dood van een patiënte. Zijn vrouw Hella verrast hem daarom met een vakantie naar Maleisië. Maar voor ze vertrekken, zal de overwinning gevierd worden in de tuin van hun beste vriendin Vicky. Geheel onverwacht introduceert deze haar nieuwe liefdesbuit, de veel jongere Arend. Wanneer Dolf op het feestje arriveert, wordt meteen duidelijk dat hij alles behalve "bevrijd" is. Het viertal gaat samen de nacht in. Als de ochtend komt, zal niets meer hetzelfde zijn.

The Sunshine Boys

The Sunshine Boys is het verhaal van twee oud-artiesten, die met hun komische sketches jarenlang aan de top stonden in de wereld van de variété. Maar ergens ging het mis.

Dwaas!

"Dwaas" gaat over de ondraaglijke lichtheid van de liefde, die zoch pas echt laat kennen als de personages er eens flink tegenaan botsen.

Bloedarm

Bloedarm zoomt in op een gezin, een disfunctioneel gezin.

Achterlanden

Een uit elkaar gegroeid westerd koppel woont in een grote zwartafrikaanse stad. Terwijl hij de hele dag werkt op een kantoor van een multinationale onderneming, verveelt zij zich te pletter in hun riante residentiële villa. Op de oprijlaan ligt al een paar dagen een gewonde zwarte man te sterven, maar niemand biedt hulp. Of toch? Als haar man weer eens weg is voor zijn job, laat de vrouw "de inboorling" binnen. Een gitzwarte tragikomedie over de kloof tussen mensen en continenten. JANUARI 2008

De vrouw van vroeger

De vrouw van vroeger Een gezin (Frank, Claudia en hun zoon Andi) staat op het punt te verhuizen. Alles is ingepakt. De avond voor hun vertrek staat Romy aan de deur. Zij was jaren geleden Franks grote liefde... Ze keert terug op hem te helpen herinneren aan de belofte die hij toen had gedaan: "ik zal altijd van je houden". Wat nu? Wat doe de tijd met ons en ons geluk? In dit stuk wordt de tijd vooruit en teruggespoeld waardoor situaties in een ander daglicht komen te staan. Zo verandert deze komedie gaandeweg in een tragedie met klassieke afmetingen. MEI 2008

Waaiendijk

Januari 2007

De Coçu Magnifique

Mei 2007

Na de regen

De geit

Mei 2006

Titanik

DECEMBER 2004 Zaal Theater De Moedertaal

Kunst

APRIL 2005 Zaal Theater De Moedertaal

Dubbelspel

OKTOBER 2003 Zaal Klein MMT

Zwijnen

JANUARI 2004 Zaal Klein MMT

Alles voor de kunst

APRIL 2004 Zaal Klein MMT

De weldoeners

NOVEMBER - DECEMBER 2002 Zaal Brouwerij Het Anker

Cyriel!

MAART 2003 Zaal Klein MMT

Pitbulls en labradors

APRIL 2003 Zaal Brouwerij Het Anker

De Vliegenier

November - december 2000 Zaal Klein MMT

Trouw

Februari 2001 Zaal Klein MMT

Koning Arthur

April 2001 Stadsschouwburg Mechelen

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x