U, nu!

U, nu! is misschien wel het kortste en meest hevige liefdesgedicht ter wereld en werd al in 1620 geschreven door niemand minder dan Joost van den Vondel. Het waren de gloriejaren van de rederijkers, een bende dichters, voordrachtkunstenaars en toneelspelers die vanaf de late middeleeuwen regelmatig bijeenkwamen in herbergen en op festivals om poëzie voor te dragen en toneel te spelen.

In dit project gaat theater arsenaal op zoek naar dat verleden en smeedt het een eigentijds verbond met een aantal Mechelse vrijetijdsgezelschappen, waarvan sommige voortkomen uit de roemruchte rederijkerskamers en hun wortels hebben tot diep in de 15de eeuw.

In U, nu! nemen we het publiek mee naar de geschiedenis van de gezelschappen zelf. We creëren op enkele locaties in de stad een aantal bonte avonden waar scènes uit hun rijkgevulde verleden opnieuw voor het voetlicht worden gebracht. Een amalgaam van scènes, sketches, liedjes, gedichten, entr'actes en anekdotes in de beste rederijkerstraditie.

Welke scène heeft de tand des tijds overleefd? Welk lied uit die geweldige voorstelling willen we graag nog eens horen? Is er ooit een gedicht voorgedragen dat zo speciaal was dat het hier en nu terug van onder het stof moet worden gehaald?

Dat rijke theaterverleden komt ook tot leven naast de scène. Erfgoedcel Mechelen werkt aan een tentoonstelling met verschillende knipogen naar de rederijkers. Met veel materiaal, bijzondere objecten en getuigenissen uit de geschiedenis van de Mechelse vrijetijdsgezelschappen. In voorjaar 2024 te zien in Het Predikheren.

Ook vergeten we de toekomst niet. Een aantal jonge Mechelse aspirant-rederijkers komen met hun hoogst eigen blik op het verleden iets zeggen over de toekomst: U, nu!.

Met deze avonden treden we in de voetsporen van de baldadige, nachtbrakende rederijkers, waarbij hopelijk na het applaus het feest tot diep in de nacht in de foyer verdergaat.

LAZARUS kruipt mee op het podium om te doen wat zij als geen ander kunnen: er spelend en musicerend een feest van maken. Rick de Leeuw, de modernste rederijker der Lage Landen, praat en dicht op volstrekt eigen wijze de avonden aan elkaar. Ruud Gielens probeert van al dat goeds een aanschouwelijk geheel te maken.

bij Theater Arsenaal op vr 24 + za 25 mei om 20u15 + matinee op zo 26 mei om 15u. Tickets via Theater Arsenaal: € 15 - € 7 jongeren -26 jaar - € 3,50 UiTPAS Mechelen met kansentarief.

bij Theater De Moedertaal (Hoveniersstraat 54, Mechelen) op vr 10 + za 11 mei om 20u15 + matinee op zo 12 mei om 15u en bij Theater Korenmarkt (Korenmarkt 14, Mechelen) op vr 17 + za 18 mei om 20u15 + matinee op zo 19 mei om 15u. Tickets via Theater Arsenaal: € 15.

naar Theater ArsenaalJa ja maar nee nee

Op 24 en 25 november en 1, 2, 8, 9, 15 en 16 december 2023

close

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x